Stáž v Německu 2018

13. května 2018

Ve dnech 7. 5. - 9. 5. 2018 tři pedagogové z Prahy 5 byli vysláni na stáž do Německa společně s pedagogy z Prahy 4, aby navštívili jejich partnerskou školu v Hilpoltsteinu – Auhofu. Cílem bylo podívat se na německý systém školství, na to, jak probíhá speciální vzdělávání, jak daleko jsou při zavádění inkluze do praxe, jaké možnosti mají žáci po absolvování základního vzdělání. Přivezli si spoustu nových poznatků a inspirací pro další práci.

Stáž v Německu
13. května 2018 - Stáž v Německu 2018

Cesta tam byla rychlá a příjemná. Po příjezdu do Hilpoltsteinu jsme byli přivítáni ředitelkou školy Comenius-schule paní Renate Merk a jejím zástupcem Rainerem. Odvedli nás do našeho  nového prozatímního domova . Naším novým domovem se stal cvičný byt pro žáky místní školy vybavený pokojíky, kuchyní s obýváčkem a dvěma koupelnami, z nichž jedna byla bezbariérová.
Po obědě v místní Cafeterii jsme si prohlédli celý areál v Auhofu. Paní ředitelka nám ukázala školu. Prošli jsme si jednotlivé třídy, přilehlé dílničky, cvičné kuchyně, knihovnu, tělocvičnu, místnost na muzikoterapii, ergoterapii, snoezelen a mateřskou školu. Kromě samotné školy se v areálu nachází budova družiny, bydlení a domova, areály dílen, kaple, jídelna, ohromný zahradnický areál a hospodářský dvůr. Všechny budovy jsou propojeny bezbariérovými cestami, v každém zákoutí naleznete lavičky a koutky na hraní a dětská hřiště. V areálu bydlí, učí se a pracují lidé s postižením všech věkových kategorií. Ti malí se učí a dospělí pracují v dílnách nebo v zahradnictví či na statku. Celý areál je otevřen všem obyvatelům z Hilpoltsteinu a přilehlého okolí. Lidé sem jezdí za odpočinkem, zábavou nebo i nakupovat. V místním obchůdku je možno kromě sazenic, sezónního ovoce, zeleniny a květin koupit také výrobky z místních dílen – výrobky ze dřeva, textilu, svíčky, dárkové předměty.
Večer jsme byli pozváni na večeři, na místní speciality. Při jídle a pití jsme měli možnost si našimi hostiteli vyměnit zkušenosti, doptat se na vše, co nás zajímalo, popovídat si. Večer uběhl v dobré a veselé náladě.

Druhý den jsme si prohlédli chráněné bydlení, prošli jednotlivé dílny – kovodílnu, dřevovýrobu, keramickou dílnu, textilní dílny a terapeutické dílny. V dílnách pracují lidé s různým typem a stupněm postižení. Všude vládla pohoda a klid. Lidé pracují svým vlastním tempem, mají čas na odpočinek, ale zároveň jsou zapojeni do pracovního procesu s pocitem prospěšnosti.
Při návštěvě jednotlivých tříd jsme se rozdělili na skupinky. Někteří zhlédli hodinu matematiky, někdo kurz vaření a někdo dopolední program v mateřské škole.
Odpoledne jsme se vydali do města Schwabach, kde se nachází speciální škola Muschelkinder, která je pouze pro autisty. Přestože škola byla již prázdná, tak jsme měli možnost se seznámit s prostředím, metodami a možnostmi vzdělávání žáků s autismem.
Den pokračoval návštěvou Norimberka. Prohlédli jsme si historické centrum s překrásnými uličkami se starobylými domy, kostely, kašnami, hradem a mosty přes řeku Pegnitz. Během procházky jsme si koupili zmrzlinu, preclíky, norimberské perníčky a klobásy. Den jsme zakončili v řecké restauraci, kde jsme výtečně povečeřeli.

Poslední den naší návštěvy jsme se seznámili s možností jedné z variant inkluze v Německu. Navštívili jsme dvě školy, první a druhý stupeň, ve kterých je vždy integrována celá třída žáků se speciálními potřebami do běžné základní školy. Tato třída má společně s třídou svých vrstevníků všechny výchovy – hudební, výtvarnou, pracovní a tělesnou.
Zhlédli jsme společný nácvik hudebního vystoupení na školní akademii. Potom se žáci obou tříd rozdělili, v té naší třídě probíhala výuka čtení.
Čas se naplnil a po obědě nás čekala cesta zpět domů, směr Praha.