"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Projektový den "Na pláži"

18. května 2023

I když se momentálně teploty venku pohybují stále kolem dvanácti stupňů, ve čtvrtek 18.května 2023 panovaly v naší škole ve Stodůlkách přímo tropické podmínky. Probíhal zde totiž projektový den Na pláži, ve kterém jsme se mohli již naladit na nadcházející letní prázdniny, užít si trochu pohody a dozvědět se o moři něco nového.

Projektový den "Na pláži"
18. května 2023 - Projektový den "Na pláži"

Tělocvična se proměnila v slunečnou pláž s mořem, ozdobenou mušlemi, palmami, s poletujícími racky nad hlavou. Kdo by trpěl hladem, nebo ho jen honila mlsná, mohl se občerstvit u plážového baru. Ten nabízel spoustu tropických dobrot. Pro nadšené sportovce tu byla i příležitost vyzkoušet si surfing.
Jelikož se letos na dovolenou vydali snad všichni, byla pláž chvíli po deváté hodině již téměř plná. Děti i dospělí v kraťasech, šatech, kloboucích a slunečních brýlích… U vody už bylo i několik nachystaných potápěčů, kteří se chystali prozkoumávat mořské dno, nebo snad chtěli na vlastní oči spatřit mořskou pannu. Ta se ale již schovávala pod slunečníkem na pláži. Pokud Vás snad napadlo, že dětem u moře může hrozit nějaké nebezpečí, buďte v klidu. Naši pláž hlídala dvojice sehraných plavčíků. Ze začátku jsme se i chvilku báli, že nás do vody nepustí, protože hrozily velké vlny. Naštěstí se ale voda zklidnila a my jsme již mohli nerušeně dovádět a slunit se.
Na začátku všechny rekreanty vyrušil příchod jedné velmi hlučné rodinky, která se na pláž přihrnula až z Prahy. Táta se sháněl hned po pivu a řízkách, maminka se obávala přítomných ovádů a silného sluníčka a děti by už chtěly hned do vody. Když se konečně všem dostalo, čeho si požadovali, rozhodli se, že jim k dokonalé spokojenosti schází už jen dobrá hudba. Proto si společně s ostatními lidmi na pláži zazpívali plážovou píseň za doprovodu kytary. Melodii určitě také znáte a slova se můžete naučit.

NA PLÁŽI
(na melodii Měla vlasy samou loknu…)

Přijeli jsme právě k moři, jé, je, je,
radostí nám tváře hoří, jé, je, je.
Ve vodě si zaplaveme,
na pláži si pohrajeme,
na pláži si pohrajeme, jé, jé, je.

Davy lidí se sem ženou, jé, je, je,
všichni mají dovolenou, jé, je, je.
Řízky, pivo, karimatky,
děti, tátové i matky,
děti, tátové i matky, jé, jé, je.

Všem se nám tu tuze líbí, jé, je, je,
všude kolem plavou ryby, jé, je, je.
U baru si pivko dáme,
na plavčíky zavoláme,
na plavčíky zavoláme, jé, jé, je.

Postavíme z písku hrady, jé, je, je,
s účami i s kamarády, jé, je, je.
Nad hlavou nám racci letí,
léto, to je čas všech děti,
léto, to je čas všech dětí, jé, jé, je.

Všem lidem na nudapláži, jé, je, je,
holé zadky bíle září, jé, je, je.
Je tu tolik prima věcí
a to za to stojí přeci
a to za to stojí přeci, jé, jé, je.

Po písničce se již vydaly děti do tříd, kde na ně čekala řada mořských aktivit.
Ve třídě D si žáci mohli vyrobit krásně barevnou rybku otisknutím vlastní dlaně a také v písku hledali mořské lastury a mušle.
Třída B si nachystala výrobu medúz se žahadly z krepového papíru. Vzniklo nám jich celé hejno.
Ve třídě C jsme vykouzlili lahve, ve kterých byl celý podmořský svět. Žáci je naplnili vodou a lepidlem a uzavřeli do nich mořský písek i různé živočichy z pláže.
Koho pobyt na sluníčku zmohl, odpočinul si ve třídě A, která pro ně nachystala relaxační koutek ve snoezelenu, kde si žáci mohli prožít pobyt na pláži všemi smysly.

Na závěr celého dopoledne jsme se sešli všichni znovu na pláži a zazpívali jsme si ještě jednou společně písničku. A pak už byl čas na oběd…taky nám z toho dovádění u moře pěkně vyhládlo!