"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Vlastivěda v Déčku

16. listopadu 2022

Poslední dva měsíce jsme se ve třídě D ve Stodůlkách věnovali vlastivědě. Povídali jsme si o naší republice, poslechli si hymnu, seznámili se se státním znakem a ukázali si lípu, náš národní strom. Prohlédli jsme si, jak vypadá Česká republika v zeměpisném atlase. Navštívili jsme i centrum našeho hlavního města.

 
 
 
Vlastivěda v Déčku
16. listopadu 2022 - Vlastivěda v Déčku

Na mapě nás zaujaly různé barvy. Modrá značí vodu - řeky, rybníky a jezera, zelená pak louky a lesy, hnědě jsou vyznačeny hory a pohoří. Teď už víme, že naše republika není placatá. Máme tady hory i kopce – sami jsme si je vyzkoušeli poskládat z kamenů. Při procházkách jsme si prohlédli pole a pohádka Kuřátko a obilí nám pomohla při rozlišování jednotlivých druhů klásků. Pracovali jsme také s moukou a upekli si dýňové sušenky. Povídali jsme si o rybníku a podle barev třídili jeho obyvatele. Jeden takový rybník jsme si prohlédli při výpravě do nedalekého parku. A ty kachny tam opravdu jsou!  Zkrátka, žádná mapa už pro nás není slepá a to jediné, co naší republice chybí je moře.

Při povídání jsme nevynechali ani města a vesnice.  Čím se liší? Rozdíl je v tom, že ve městě je víc domů, lidí a také je tu hustá síť dopravy. Největší a také hlavní město naší republiky se jmenuje Praha. Ze Stodůlek není do Prahy naštěstí daleko, a proto jsme se vypravili na výlet do jejího centra. Prošli jsme se po Karlově mostě a prohlédli si kamenné sochy, které ho zdobí. Výpravu jsme zakončili v Mekáči, to zkrátka k výletu do hlavního města také patří.
Tak zase příště Vaše Déčko!