Tvary a zase tvary - všude kolem nás!

19. února 2021

Měsíčním tématem na únor ve třídě B byly „Tvary“. Učili jsme se poznávat a pojmenovávat nejen ty geometrické – kruh, čtverec, trojúhelník, obdélník, ovál, ale i ty, které jsou nám blízké – hvězda a srdce.

Tvary a zase tvary -  všude kolem nás!
19. února 2021 - Tvary a zase tvary - všude kolem nás!

Nejprve jsme modely tvarů přiřazovali k obrázkům, třídili je, seskupovali, vkládali do výřezů, pojmenovávali a přiřazovali jejich názvy. Oblíbenou činností bylo i vyhledávání tvarů ve třídě. Teď už všichni víme, že kruh jsou hodiny, talíř; čtverec polštářek, okno; obdélník postel, lavice, tablet; trojúhelník střecha domečku na obrázku a že stůl má tvar oválu. Při výrobě Valentinského přáníčka jsme pracovali se srdíčkem. Oblíbenou se stala i básnička „Geometrické tvary“, každému z nás byl přiřazen tvar a při vyvolání ho všem ukázal a tvar představil.

Přesvědčili jsme se, že najít v přírodě a ve městě tvary, není těžké. Přestože byly všude hromady sněhu, mrzlo až praštělo, tak se nám jejich odhalování a hledání líbilo. Stačilo vyjít před školu a dopravní značky nám poskytly hned několik příkladů. Také nápisy a cedule na obchodě, plakáty s ovocem a zeleninou, veřejné hodiny, poklopy a kanály nám tvary připomněly. Náš lov byl úspěšný.

Všichni jsme dostali za skvělou práci jedničku s hvězdičkou.