"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Turisté třídy B pokořili vrchol

23. června 2020

V úterý 23. června 2020 se žáci třídy B pokusili pokořit, vylézt na krásný, skalnatý kopec „Albrechtův vrch“ na pokraji Prokopského údolí. Tato malá skála sopečného původu má název podle nedaleké, již zaniklé usedlosti poblíž  Malé Ohrady. Vysokohorskou expedici tvořili čtyři žáci – Amy, Anička, Adélka a Viktor a jejich věrní šerpové – Věra, Ola, Dany a Eliška. Společně zdolali 8 km, překonali značný výškový rozdíl a zvládli to za neuvěřitelné 2,5 hodiny s přestávkou na svačinu a fotografováním na vrcholu i během cesty.

Turisté třídy B pokořili vrchol
23. června 2020 - Turisté třídy B pokořili vrchol

Expedice ráno započala přípravou – zabalili jsme si svačinu, pití, ubrousky a tvrdý chléb pro hladové pocestné. Však byl potřeba, neboť jsme všechen zanechali na břehu Stodůleckého rybníka. Společně jsme nakrmili kačeny, holuby a hejno kaprů. Všichni se o drobky prali a předháněli, kdo je uloví. Byla to legrace, kapři při tom mlaskali, kačeny se potápěli a holuby se pokoušela chytit Anička. Leč marně!
Cesta vedla Centrálním parkem, potkávali jsme cestou jiné skupinky dětí, které se učily poznávat rostliny. To my už máme za sebou, minulý týden jsme je přiřazovali a určovali. Pejsků jsme se nebáli a že jsme jich potkali hafo! Malé, velké, chundelaté a ty, kteří štěkali nebo si chtěli hrát.
Třešňovou alejí jsme se dostali k retenční nádrži Asuán nad Prokopským údolím. Stromy a keře kolem nám poskytly stín a hráz nad nádrží posezení. Posilnili jsme se svačinou – chlebem s pomazánkou z olejovek, ovocem a sladkým bonusem Brumíkem. Napili jsme se a vyrazili k vrcholu Albrechtova kopce. Kdo jste tam nebyl, tak doporučujeme! V tuto roční dobu je pokryt bohatým porostem, barevným rostlinným společenstvem skalních stepí, kobercem rozličných květin – nádhera! Jako husy za sebou jsme šplhali k vrcholu. Stálo to za to! Naskytl se nám krásný rozhled na celé okolí a přímo pod Albrechtovým vrchem jsme viděli krásnou ukázku přírodních meandrů na Stodůleckém potoce. Čas se nachýlil a vydali jsme se na zpáteční cestu. Kostelík v dáli nám určoval směr. Amy se trochu zalekla té dálky, ale než bychom řekli švec, už jsme stáli před školou. Čekal nás sladká odměna, kterou jsme si připravili minulý týden – tvarohová zmrzlina s banánem a čokoládou. Přišla k chuti, osvěžila a náramně jsme si pochutnali!

Děkujeme všem zdatným turistům, členům expedice za výkon, výdrž a disciplinovanost!

Šerpové – V+O+D+E