Stáž Merklín 2023

19. března 2023

První den jarních prázdnin pondělí 13. 3. 2023 využila skupina pedagogů z Prahy 4 včetně pana ředitele na výjezd do Merklína. Školní mikrobus jsme naplnili až po střechu a přidaly se k nám ještě dvě kolegyně vlastním vozem. Cílem naší cesty byla návštěva Základní školy speciální a Praktické školy Diakonie ČCE Merklín. Celkově jsme chtěli poznat, jak to v Merklíně chodí.

Stáž Merklín 2023
19. března 2023 - Stáž Merklín 2023

Před devátou hodinou ranní jsme se v Merklíně setkali s paní ředitelkou Mgr. Ivanou Kováčovou. Po krátkém představení školy a systému fungování jednotlivých sekcí  nás provedla všemi třídami, kde jsme měli možnost vidět právě probíhající výukové bloky. Místní pedagogové i žáci byli velmi vstřícní a naší početné skupiny se nelekli a zvali nás ochotně dál. Kromě školáků jsme se podívali na třídy přípravného stupně, kde sice díky vysoké nemocnosti chybělo hodně dětí, ale alespoň jsme měli možnost si blíže prohlédnout pomůcky a v praxi jsme viděli používání výměnného obrázkového komunikačního systému VOKS. Nahlédli jsme také do relaxační a rehabilitační místnosti, výdejny jídel a nádherného prostoru tělocvičny. Dozvěděli jsme se, že škola dále nabízí družinu, svozovou dopravu a internáty, které jsou v provozu od neděle do pátku. Ve třídách nás mimo jiné velmi zaujaly 3D tiskárny, na kterých šikovní pedagogové tisknou pomůcky do školy, dle slov pana učitele například zápichy do jarních záhonů.
Ze školy jsme příjemnou procházkou přes vesnici došli k internátům, které škola provozuje a navštívili jsme hned čtyři rozličné budovy. Prostory, pokoje a celkové vybavení na nás působily velmi útulně a funkčně. Setkali jsme se také s žáky praktické školy a výsledky jejich činností jak v práci se dřevem, tak s keramikou.
Poté už byl čas se s paní ředitelkou rozloučit, dojít si na oběd do místní restaurace a s dobrou náladou se vydat domů. Děkujeme za milé přijetí a budeme se těšit na nové příležitosti k dalším setkáním.