"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Škola v přírodě 2022

28. června 2022

Konec škoního roku si žáci ze Stodůlek užili ve škole v přírodě. V neděli 19. června 2021 jsme se vydali do nám dobře známých Střelských Hoštic. Počasí nám všem 18ti dětem a 18ti dospělákům včetně noční služby přálo a náramně jsme si celý týden až do pátku 24. června užili.

 

 

Škola v přírodě 2022
28. června 2022 - Škola v přírodě 2022

Zpráva třídy D a E
Neděle 19. 6., 16.00 hod máváme rodičům a těšíme se na týden plný zábavy i adrenalinu. Prohlížíme si pokoje, vybalujeme a vyrážíme také na první průzkum okolí.  Ještě před večeří stíháme otestovat kvalitu i teplotu vody v řece Otavě. Vyhovující. Pondělí přináší bouřky, ale ani valící se voda nás neodradí od pěší turistiky. Procházkám mezi kapkami deště nelze odolat. Úterý je návštěvní den. Přijíždí paní farářka Saša a celé dopoledne se nese v rytmu písní na přání. Vysíleni zpěvem a tancem se přesouváme k ohništi a opékáme buřty. Ani třicetistupňové vedro nám chuť nezkazilo. Středa je dnem výletním. Ihned po obědě vyrážíme pěšky tři kilometry na vlakové nádraží, abychom se svezli vlakem směr Horažďovice, šest kilometrů nádherného drncání po kolejích. Emoce i vedro dosahují svých maximálních limitů, ale stojí to za to. Ochlazujeme se vodou na náměstí v kašně i zmrzlinou v místní cukrárně. Jen neradi se dělíme se na dvě skupiny. Zdatní světoběžníci Dan a Api se vydávají zpět do základního tábora cestou necestou a polem nepolem. Pro zbytek skupiny přijíždí doprovodné a zásobovací auto. Ve čtvrtek se věnujeme vodním sportům. Plavání, potápění, cákání, šplouchání, ale i pozorování. Odpoledne vyměníme řeku za trampolínu v místním vodáckém kempu. Skáčeme, hopsáme i se jen malinko natřásáme. A bezbřeze se radujeme. Po večeři balíme a malinko taky truchlíme. Páteční ráno už je ve znamení zmatku a chaosu. Snažíme se, aby každý odjel se svým kufrem i rodičem. Snad se povede. Tak za rok se opět těšíme.

Zpráva třídy B
Ahooooj! Tento pozdrav, my žáci třídy B, jsme každodenně při cestě kolem Otavy volali na projíždějící vodáky. Naši skupinu tvořily děti - upovídaný a neposedný Viktor, vždy rozesmátá a všem taškařicím vstřícná Anička, pečlivá, klidná a usměvavá Adélka, rozvážný a vytrvalý Matty, a dospělí - třídní Věra, naše Olinka a nový asistent Vojta. Sluníčka, procházek, koupání a výletů jsme si ve Střelských Hošticích užili dost.
První den v pondělí jsme mezi přeháňkami vyrazili do vesnice na zmrzlinu a do tábora se vrátili oklikou kolem božích muk. Než přišel déšť, tak jsme ještě stačili vyzkoušet koloběžku, zaskákat si přes švihadlo, pohoupat se a vykouzlit a pochytat bubliny z bublifuku.
V úterý za námi přijela paní farářka Saša se studentkou Aluškou a společně jsme za doprovodu kytary zpívali naše známé a oblíbené písničky – nejen ty páteční, ale i trempské, folkové a všechny na přání např. i od Beatles. Dopoledne uteklo jako voda a odpoledne nás čekalo společné opékání buřtů. Byla to mňamka.
Ve středu jsme dopoledne vyrazili na delší pěší túru do Horního Poříčí. Cesta vedla mezi poli a po mezích, dostali jsme se na vyvýšené místo, kde byl krásný rozhled do okolí a při té příležitosti posvačili. V Poříčí jsme si u splavu odpočinuli, nabrali nové síly, někteří z nás však času k odpočinku využili k pohoupání, a vrátili se na oběd. Odpoledne jsme splnili přání všech, nejen Mattyho, a společně se vydali do Pizzerie. Pizzu nám paní přinesla v krabici, my ji nakrájeli a odměnili naše bříška touto dobrotou. Při odchodu Viktor paní poděkoval: "Pizza byla boží!" Odpoledne jsme zakončili dováděním na trampolíně v místním kempu.
Ve čtvrtek dopoledne, protože bylo krásně a teplo, jsme se vykoupali v Otavě. Věra brala do řeky jednoho po druhém. Viktor ani Anička se nebáli, voda pro ně studená nebyla, kamínky ani proud jim nebránily v tom, aby mohli řádit, cákat a pokoušet se plavat. Však měla Věra co dělat, aby je uhlídala. Krásného počasí ke koupání využila i třída D, pro Adélku a Mattyho byly děti příkladem, a tak si v mělčině hráli a cákali.
Hned po obědě jsme vyrazili autem do Blatné krmit do zámeckého parku daňky. Zakoupili jsme 4 kg mrkve a čekalo nás neuvěřitelné dobrodružství. Daňci byli naprosto ochočení, byli klidní a vůbec se nás nebáli, naopak. Mrkev jsme si v rychlosti lámali, mnohdy ji ani nestačili dětem podat, protože oni nám ji žrali nejen z rukou, ale pokoušeli se i z pytlíku. Bylo to neuvěřitelné představení, kolemjdoucí se zastavovali, pozorovali nás a hladili daňky. Oni mají totiž hebkou srst, ale nejen ji, i paroží, které je pokryto jemnou, sametovou srstí. Tímto zážitkem jsme zakončili školu v přírodě, protože v pátek ráno jsme odjížděli domů.

Zpráva třídy A
Třída A se zúčastnila pobytu na škole v přírodě v hojném počtu žáků – Anetka, Adélka, Deniska, Hanička a Daník. Celý pobyt jsme pojali v duchu zážitků, vycházek a gastroturistiky. Každý den jsme vyrazili na vycházku po okolí, kterou jsme vždy zakončili občerstvením. V teplých dnech jsme se koupali v bazénku, lehce jsme smočili nohy v Otavě a jednou nás neočekávaně osvěžil prudký liják. Ve vodáckém kempu jsme si zaskákali na trampolíně a posilnili se hranolky, bramboráky a limonádou. Na návsi jsme ochutnali různé druhy zmrzliny a navštívili místní prodejnu potravin. V úterý jsme si užili společné zpívání s paní farářkou a odpoledne jsme si opekli vuřty u táboráku. Ve středu jsme si vyrazili na výlet do Horažďovic, kde jsme si prošli vilovou čtvrť s krásnými předzahrádkami. Poté jsme se usadili do nové kavárny, kde jsme ochutnali luxusní dortíky, zmrzlinu a kávu. V našem areálu jsme vyzkoušeli všechny dětské dřevěné atrakce a nechyběla ani návštěva vzácných maďarských oveček. Na všechny naše aktivity bedlivě dohlížela Adélka. Kontrolovala všechny hračky Anetky v době odpočinku a nabízela jí nové. Daník všechny sledoval a hlasitě se smál humorným situacím. Deniska s Haničkou si nejvíce užily zážitky spojené s ochutnávkou dobrot. Celý pobyt jsme si ve zdraví užili a těšíme se na příští rok!

Zpráva třídy C
Hlásí se třída C a podává hlášení ze školy v přírodě, které se zúčastnili – Lukáš, Bětka, Fanda (a jeden den i Adélka, která bohužel musela odjet domů). Byli tu s námi – Péťa, Táňa a Jirka. Týden jsme si náramně užívali. Každý den jsme trávili venku na čerstvém vzduchu. Procházeli jsme se po okolí, navštívili ovečky, hřiště i nedaleký vodácký kemp, kde jsme si pochutnávali na limonádě a hranolkách. Také jsme se na cestách zastavili na zmrzlině a opékali si buřty. Smočili jsme se v malém bazénku a poté i v řece a jen odvážný Lukáš zašel až do hloubky. Ve čtvrtek nás čekal výlet na zámek v Blatné. Nakrmili a pomazlili jsme daňky a pozorovali pávy. Školu v přírodě jsme si moc užili a budeme se těšit zase příště.