Rouškování

30. března 2020

Uzavření škol 11. března 2020 a vyhlášení karantény kvůli ochraně a prevenci proti nákaze koronavirem zaskočilo nejen nás, ale i celou veřejnost. My jsme se s tím dokázali popasovat. Děti a žáci jsou doma s rodiči, ale nestrádají. Čas tráví po svém a dle svých možností. Učitelé se zajímají o to, co dělají, nabízí jim různé činnosti, zadávají úkoly. Nejeden pedagog se zapojil jako dobrovolník.

Rouškování
30. března 2020 - Rouškování

To, že všichni nosí roušky, nás inspirovalo k tomu, že vyhlašujeme soutěž „Poznej svou učitelku“. Žáci, prohlédněte si fotografie, poznáte svou učitelku, asistentku, vychovatelku? To, že každou rouška změní, můžete nyní posoudit ve fotogalerii.
Soutěž je i pro učitele „Poznej své žáky“. Víme, že ne všichni si dobrovolně roušku na obličeji nechají. To ale nevadí. Doma, na zahradě nebo v přírodě bez lidí, jen v blízkosti nejbližších, si užívejte volnosti, pohybu a relaxace.

Přes různé veřejné sítě jsme se žáky i učiteli navzájem v kontaktu. Posuďte sami.

Třída A pojala nečekané volno spíš odpočinkově a relaxačně.
Hanička s rodinou stihla před všemi zákazy odjet na Moravu, kde pobývá v domku se zahradou, chodí ven a užívá si přírody.
Péťa N. střídá s rodiči pobyt na chatě na samotě a v pražském bytě a daří se jim dobře. Společnost jí dělá i kocour Bobeš, se kterým se ráda mazlí.
Petruška společně se sourozenci tráví čas doma a chybí jí dlouhé procházky v kočárku, na které je zvyklá.
Míša si užívá i pobyt venku a zároveň využívá různé polohovací pomůcky, které má doma – například novou stabilizační matraci.
Vašík s dědečkem se také přesunuli do domku za Prahu, kde jsou na čerstvém vzduchu.
Daneček s maminkou jsou ve svém bytě, dívají se na pohádky a čtou.
Také Anetce se daří dobře, chodí na procházky s babičkou, dědečkem i maminkou. Doma si hraje se svými oblíbenými hračkami a také sleduje počítač.
Všichni žáci i učitelky zvládají tuto zátěž dobře a už se těší, až se zase sejdou škole a budou si ráno říkat: My jsme žáci třídy A, vládne u nás pohoda!

Třída B
Adélka je s maminkou doma a tráví čas na zahradě, už se jí podařilo nastřílet pár košů. Doma pomáhá s nádobím a s panenkami si hraje na školu, vyučuje je i pomocí počítače.
Anička se věnuje tělesným aktivitám - skáče na trampolíně, chodí na procházky, užívá si domácího wellnessu. Pomáhá tátínkovi zasadit strom, postarala se o to, aby táta neměl kolečko prázdné. S maminkou šije roušky, ale ušily i sukni pro panenku. Spolužáci ji chybí, tak ji alespoň společnost dělají panenky „dvorní dámy“.
Amy nám nakreslila obrázky zvířátek – úkol na březen, jinak jí hlavně společnost dělají tanečníci ze Stardance.

Třída C
Žáci si pobyt doma užívají každý po svém. Někteří plní úkoly od Markéty zaslané přes Whatsapp, relaxují nebo chodí na procházky. Helenka si užívá pobytu v přírodě v doprovodu nejen rodičů a sestry, ale i domácího mazlíčka – kočičky.

Třída D
Katka, Romana a Danča jsou se žáky v kontaktu na Facebooku. Dostávají úkoly a ty plní. Už namalovali koronavirus, roušku, třídili a přiřazovali domácí předměty. Jsou v každodenním kontaktu.

Třída E
Celá třída E vzájemně sdílí whatsappovou skupinku, kde jsme spolu v kontaktu a vzájemně si předáváme informace o tom, jak celou tuto neklidnou dobu zvládáme.
Prozatím jsme si posílali pozdravy v rouškách a Fanda, švihák lázeňský, nám poslal pozdrav z lázeňského bazénu, kde pilně cvičí a trénuje.
Karanténa a opatření vlády nás sice rozdělili, ale stále na sebe myslíme, stýská se nám, ale hlavně se už na sebe moc těšíme. Nejdůležitější však je, že jsme my všichni i naši blízcí zdrávi a doufáme, že se tato virová tsunami rychle přežene a my se brzy a v plné síle shledáme.

A co učitelé?
Kromě příprav se někteří zapojili do dobrovolnické činnosti. Katka pro Červený kříž šije roušky, Věra je šije zase pro zaměstnance pojišťovny Uniqa, Alča pro obyvatele ubytovny na Smíchově, Libuška háčkuje bačkůrky pro novorozence a Markéta chobotničky pro děti do nemocnic. Dany chodí nakupovat seniorům. Také Eliška zajišťuje nákupy seniorům a pomáhá v Bohnicích rozvážet materiál. Všem dobrovolnicím patří velké díky!