"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Retro, retro a zase retro

24. listopadu 2018

Ve čtvrtek 22. 11. 2018 v rámci projektového dne Retro se celá škola ocitla v době nedávno minulé, v době dětství a mládí učitelů, rodičů a prarodičů žáků. Seznámili jsme se s tím, co se nosilo, v čem se sportovalo, co se jedlo, co jsme mohli koupit v obchodech, jaké písně jsme poslouchali a s čím si hrály děti.

Retro, retro a zase retro
24. listopadu 2018 - Retro, retro a zase retro

Program začal spartakiádním vystoupením starších žákyň v podání Líby, Verči a Dominiky na píseň Poupata v tradičních barevných teplákových šusťákových soupravách. Jejich vystoupení doplnila dorostenka Věra ve fialovém trikotu s bílými bambulemi a Olga Šípková v podání Alči jako trenérka aerobiku v přiléhavém trikotu s lesklými legínami a vlněnými návleky. Na vše dohlížel příslušník VB Matěj v dobové uniformě. Vystoupení bylo odměněno bouřlivým potleskem přihlížejících dam oblečených do svátečních šatů a halenek s ozdobnými pásky a účesem s vodovou ondulací. Děti oděné do kamaší a pletených svetrů s vyplétanými vzory, plédů a kostkovaných košil si mohly ochutnat ze stolu plných dobrot metro dezert, žvýkačku Pedro, Vitacit, čokoládové bonbony Maryša, sušenku Kavěnku či Milku. Dospělí si zase osvěžili paměť, jak chutná Luncheon meat. Úklid zajistila uklízečka Markéta v krásné silonové šatové zástěře s kostkovaným vzorem a šátečkem ve vlasech. Celou atmosféru dokreslovaly doplňky – tuzexové poukázky, vinylové LP desky, síťové tašky plné ovoce a zeleniny, které jsme si mohli naplnit až po vystání dlouhé fronty za poslechu hitů z 60., 70. a 90. let.


Na stanovišti B s Věrou a Olinou jsme si připomněli formou Pexesa staré postavičky z Večerníčků jako například robotka Emilka, opičáky Hupíka a Hopíka, ovčí babičku, čertíka Bertíka, Péťu Světošlápka……. a nalepili jsme si je na čtvrtku s motivem pexesa.
Na stanovišti C s Markétou a Matějem jsme vyráběli televizi našich babiček. Byla to první barevná a zvládli jsme pomocí štětce a temper krásné barevné zrnění tj. vysílání po půlnoci.
Na stanovišti D s Romanou a Dančou kluci razítky zdobili gramofonovou desku a děvčata prstovými barvami zase krásné retro šaty.
Na stanovišti A s Hankou a Alčou jsme se ocitli v Bílé labuti. Nakupovali jsme v jednotlivých odděleních a nákup lepili do pater podle sortimentu.
V tělocvičně s Líbou, Verčou a Dominikou jsme jedli, hráli si, tančili a poslouchali retro hudbu a písně.