"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Putování Vesmírem

24. října 2017

V úterý 24. října 2017 ve škole ve Stodůlkách přistála kosmická loď Apollo 13 s kosmonautem Matty a obyvatelkou nově objevené planety "AZ 568"  Peggy s cílem prožít s žáky a učiteli Projektový den VESMÍR.
Společně jsme se všichni vznesli do oblak, opustili planetu Zemi a podívali se do širokého vesmíru. Prohlédli jsme si planety, poznali vesmírná tělesa a při hledání souhvězdí jsme se setkali s flotilami marťanů, mimozemšťanů, popovídali jsme si s E. T. mimozemšťanem. Svezli jsme se na Velkém voze, prošli se po Mléčné dráze a na cestu nám svítil nejen Měsíc, ale i hvězdy Polárka a Vega, ale hlavně Slunce.

Putování Vesmírem
24. října 2017 - Putování Vesmírem

Po přistání Apolla, projevu mimozenšťanky Peggy, jsme si zazpívali píseň „Naše Země kulatá“.

Naše Země kulatá je, říká se to,
Po nebi se koulí světem celé léto.
Pozor, ať se nesrazíš s tou hvězdičkou v dáli,
to bychom se o tebe vskutku báli.

Chtěl bych jednou, třeba někdy takhle k ránu,
nasednout do velikého aeroplánu.
Nasednout do rakety, podívat se z výše,
je-li Země kulatá, jak se píše.

Na prvním stanovišti, v kosmodromu „Bajkonur“, měla vesmírná mise astronautů společně s Hankou a Alčou za úkol prozkoumat oblast černé díry. Nejprve si žáci museli vyrobit raketu.  Sestavili ji z jednotlivých částí a nalepili ji na čtvrtku.

Na druhém stanovišti, v oblasti Mléčné dráhy, měli významní astrologové společně s Věrou a Olinou, zmapovat souhvězdí, hledat nové hvězdokupy a objevovat nové hvězdy. Na podklad tmavé oblohy žáci lepili hvězdičky do tvaru souhvězdí – Velký vůz, Cassiopeia a Lyr.

Na třetím stanovišti kosmonauti společně s Verčou a Líbou plnili kosmický program Apollo, dostat se na oběžnou dráhu Měsíce a podat informace o měsíčním prachu a horninách. Žáci měli za úkol nabarvit, nalepit kosmonauta a umísti ho na měsíc.

Na čtvrtém stanovišti neohrožená „hlídací „ flotila vesmírných geodetů v čele s Janou a Romanou museli ve hvězdném a měsíčním prachu hledat vesmírné artefakty a vyrobit z netradičního výtvarného materiálu pomocí barev a lepidla meziplanetární koláž.

Na pátém stanovišti v „Národním úřadu pro letectví a kosmonautiku Nasa“Markétou a Matějem žáci při vesmírné hudbě relaxovali, nabírali síly na další cestu pomocí „amarounů“ – bonbónů, sušenek, ovoce, sledovali dokumenty a pohádky s vesmírnou tématikou.

Po absolvování všech meziplanetárních letů, průzkumných misí a setkání s mimozemšťany, se všichni zase setkali na základně kosmodromu, poděkovali Mattymu a Peggy potleskem.