Projektový den Bedřich Smetana - "Prodaná nevěsta"

3. listopadu 2022

Ve čtvrtek 3. 11. 2022 se ve Stodůlkách v rámci projektového dne uskutečnila slavnostní premiéra komické zpěvohry „Prodaná nevěsta“ na motivy stejnojmenné opery Bedřicha Smetany, který se této slávy osobně zúčastnil. Ve dvou jednáních se představili protagonisté Jeník, Mařenka a Kecal a dva členové stodůleckého orchestru.
Měli jsme možnost slyšet nejen zpěv a hudbu, ale vidět i živý tanec. Diváci se setkali i s představiteli dalších oper Bedřicha Smetany.

Projektový den Bedřich Smetana
3. listopadu 2022 - Projektový den Bedřich Smetana - "Prodaná nevěsta"

Na půdě Královského zemského prozatímního divadla (v tělocvičně) se sešli členové Umělecké besedy (žáci a učitelé ze Stodůlek), aby po slavnostním zahájení zhlédli úryvek z Prodané nevěsty. Vyposlechli si árii „Znám jednu dívku“ v podání Mařenky (Verča), Jeníka (Hanka), Kecala (Alča) za doprovodu sboru žáků třídy A pod taktovkou dirigentů Tomáše a Jirky.
Na vše dohlížel od piana sám autor Bedřich Smetana. Protože jak víme, během svého života přišel o sluch, tak i my jsme si zacpali uši, abychom se mohli vžít do jeho pocitů. Velice nás pobavil dobový tanec v podání hlavních představitelů.
Tělocvična byla vyzdobena kulisami oper Bedřicha Smetany. Mohli jsme potkat „Dvě vdovy“, vidět „Hubičku“, „Čertovu stěnu“, „Vltavu“, „Tajemství“, mnoho partitur, not a dirigentů.

V tělocvičně s Hankou, Alčou a Verčou jsme měli možnost se seznamovat s díly Bedřicha Smetany, vyfotit s ním, podívat se na Blaník, seznámit se Šárkou, splout celou Vltavu a občerstvit se dobrotami podle receptur Barbory Smetanové.

Ve třídě B u „Dvou vdov“ s Věrou, Olinou, Vojtou jsme vytvářeli zápis notové partitury. Lepili jsme na notovou osnovu noty.

Ve třídě C v „Orchestřišti“ jsme s Martinou, Táňou a Yvette hráli na klavír a vytvářeli jsme barevnou hudbu pomocí našich rukou a barev.

Ve třídě D na „Vltavě“ jsme vyráběli s „Hubičkou“- s Katkou, Kájou a Věrkou hudební nástroje. Plnili jsme lahvičky drobnými kamínky, luštěninami a klacíky.

Ve třídě E ve „Fotokoutku v čertově stěně“ jsme vylepšovali fotografii Bedřicha Smetany nalepováním brýlí, klobouku, motýlka ….