"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Přednáška o tradiční čínské medicíně

31. května 2018

Ve čtvrtek 31. 5. 2018 ve škole ve Stodůlkách proběhlo podvečerní setkání a povídání o tradiční čínské medicíně, se kterou nás seznámil náš fyzioterapeut Jiří Vosáhlo, DiS. Nedílnou součástí byla i ochutnávka potravin a jídel i nápojů připravených podle receptů a zásad tradiční čínské medicíny. Celé setkání se uskutečnilo v rámci projektu Šablony.

Přednáška o tradiční čínské medicíně
31. května 2018 - Přednáška o tradiční čínské medicíně

Sešli se zájemci a příznivci tradiční čínské medicíny z řad rodičů a přátel školy, ale i ti, kteří se chtěli dozvědět něco nového a začít žít zdravě společně s dětmi. Jirka Vosáhlo nás nejdříve seznámil s historií tradiční čínské medicíny a s historií čínské medicíny vůbec. Nastínil rozdíly mezi západní medicínou a tradiční čínskou medicínou. Rozdíly jsou mnohdy patrné – v čínské medicíně se působí na celého člověka, medicína má hlavně preventivní charakter, dodržují se původní koncepty a filozofie léčby, názvy chorob jsou podle obtíží. Naproti tomu západní medicína léčí choroby odděleně, podléhá moderním vlnám, dívá se pouze na problém, ne na celého člověka, názvy chorob jsou podle objevitelů.
Dále nás seznámil s principy tradiční čínské medicíny s JIN a JANG, s pěti prvky – DŘEVEM, OHNĚM, ZEMÍ, KOVEM a VODOU. Pro tradiční čínskou medicínu je nejdůležitějším orgánem pro trávení SLEZINA a  aktivita všech našich orgánů souvisí s denní dobou, ročním a životním cyklem. Pak už jsme se věnovali povaze potravin, způsobu úpravy, skladbě vyvážené stravy vzhledem k ročnímu období a typologii člověka.
Průběžně všichni ochutnávali jídla, která pro nás Jirka Vosáhlo s manželkou Luckou připravili a uvařili – letní polévku z červené čočky, zimní cizrnovou polévku se zázvorem, lehký salát z černé čočky, cizrnovou pomazánku sladkou i slanou, Kimchi – kvašenou zeleninu, jáhlovou kaši se slzovkou a ovocem, ořechy v medu s moruší, chipsy z mořských řas, naklíčenou čočku, fazole mungo a vojtěšku. Jako nápoje byly podávány výluhy z Jujuby Čínské, Dvojsliváku malého, Goji a Ofiopogonu.
Nasyceni, plni dojmů a nových zkušeností, s recepty a poznámkami v ruce všichni posluchači odcházeli spokojeni domů.

Jirko, děkujeme!!!