Návštěva stodůleckého kostela

11. listopadu 2021

Ve čtvrtek 11. 11. 2021 žáci stodůleckých tříd B a D navštívili nedaleký kostel sv. Jakuba Staršího na pozvání pana kaplana Václava Šustra z místní Římskokatolické farnosti Stodůlky. Společně si prohlédli kostel, usadili se do lavic, zaposlouchali se do zvuku varhan a měli i příležitost se potěšit s místními domácími zvířaty.

Návštěva stodůleckého kostela
11. listopadu 2021 - Návštěva stodůleckého kostela

V kostele jsme byli cobydup, však na jeho věžičku vidíme ze školy, vystoupili jsme po několika schodech, pan kaplan nás přivítal a otevřel veliké vstupní dveře do kostela. Pro ty, kteří ještě nikdy v kostele nebyli, to byla zajímavá premiéra. Ohromila nás výška stropu, krásné malby, obrazy, sochy, čistota, množství lavic a krásně vyzdobený oltář. Usedli jsme do lavic a pan kaplan nám zahrál na varhany. Sice jsme na něho neviděli, ale zvuk a hudba, která se nesla celým prostorem, nás uchvátila. Někteří zmlkli a poslouchali, někteří jedinci se snažili i o zpěv.

Prohlídkou kostela naše návštěva nekončila. Pan kaplan nás vzal do farní zahrady, kde chovají slepice a králíky. Slepicím jsme házeli zrní, pozorovali jsme, jak se na zrnka vrhají a zobou. Králíky pan kaplan vyndal z kotce, mohli jsme si je pohladit, měli hebkou srst a veliké uši. Neodmítli námi podaný rohlík a s chutí ho chroupali.

Návštěva se nám líbila a domluvili jsme s panem kaplanem, že příště se přijdou podívat spolužáci z jiných tříd.

Děkujeme!

Video z návštěvy kostela