"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

„Kolik řemesel umíš, tolikrát jsi člověkem“

30. října 2018

V měsíci říjnu si žáci třídy B vyzkoušeli na vlastní kůži devatero řemesel. Stali se na chvíli kuchaři, zahradníky, uklízeči, pošťáky, hráli si na doktory, učitele, kadeřníky, prodavače, opraváře.
Nejenže si o různých povoláních povídali, hráli si na ně, plnili úkoly na iPadech i tabuli, výtvarně je ztvárnili, ale uskutečnili i exkurze a zapojili se v nich do práce.

„Kolik řemesel umíš, tolikrát jsi člověkem“.
30. října 2018 - „Kolik řemesel umíš, tolikrát jsi člověkem“

Paní kuchařka ve školní jídelně jim ukázala všechna kuchyňská zařízení - roboty, mixéry, šlehače, kráječe, troubu a přizvala je do vaření oběda. Amy dochutila polévku petrželkou, podívala se pod pokličku a zamíchala omáčku, všichni se podíleli na přípravě houskových knedlíků – hnětli, vyvalovali a tvarovali knedlíky. Velkým zážitkem bylo pozorovat rotaci a hluk hnětače a šlehače.

Zahradník Zdeněk všem zapůjčil hrábě, košťata a pytle a společně shrabali napadané listí, Markéta a Natálka plnily pytle, Michal zametal cestičku. Za odměnu si mohli natrhat zbylá jablíčka na stromě a Michal se iniciativně chopil úklidu náčiní, protože moc dobře ví, kam patří.

Jak to chodí na poště, v obchodě, kde je kadeřnictví, to bylo dalším úkolem výletu do okolí školy. Pro Markétu návštěva pošty nebyla žádnou novinkou. Ukázala spolužákům, kde se kupují známky a kam se hází dopisy. Amy v obchodě věděla, kde mají zmrzliny, banány a rohlíky. Věděla, kde se musí zaplatit a kam uložit nákupní košík.

Ve třídě si zahráli na učitele, pošťáky a lékaře. Nejvíce všechny zaujala hra na kadeřnici, protože Amy dostala k dispozici skutečné kadeřnické pomůcky – hřeben, nůžky (naštěstí tupé), ručník, fén, gumičky a sponky. Natálka se stala zákaznicí a Amy se chopila díla. Dala Natálce přes ramena ručník, vlasy jí rozpustila, rozčesala je, snažila se je ostříhat. Na závěr jí vlasy vyfénovala, to se oběma líbilo nejvíce, Natálka ani nedutala, a Amy jí opět vlasy stáhla do culíku.

Někdy příště si zahrajeme na piloty, řidiče, strojvůdce, hasiče, bagristy a policisty!