Cvičení s prvky jógy

21. ledna 2021

Každé úterý probíhá ve třídě A relaxační hodina s prvky jógy. Pravidelně si tak procvičíme soustředění, protáhneme celé tělo, uvolníme svalové napětí a zrelaxujeme mysl. Všechny cviky jsou přizpůsobeny fyzickým možnostem žáků.

Cvičení s prvky jógy
21. ledna 2021 - Cvičení s prvky jógy

Lekce začíná přivítáním a společnou přípravou podložky, paravánů, audiosoupravy s relaxační hudbou a zapálením aromalampy či svíčky. Cvičení probíhá ve dvojicích nebo individuálně. Na začátku se posadíme na podložku a zklidníme se soustředěným poslechem hudby. Na zahřátí provádíme krátké dechové cvičení, které si žáci vybírají podle obrázků (foukání do kapesníku, had, houpání miminka …). V tomto okamžiku vnímáme pohyb dechu vlastním tělem. Následuje hlavní část se cviky, které jsme připodobnili k různým zvířátkům. Nejoblíbenější zvířátko je kočička. Tento cvik doprovázíme krátkou básničkou: „Když se kočka probudila, hop z pelíšku vyskočila. Teď si sedá na paty, pozdraví se s koťaty…“. Dalšími zvířátky jsou například žirafa, tučňák, buvol nebo opička. Každý cvik se snažíme zopakovat třikrát. Díky otáčení, nahýbání a propínání částí těla se masírují vnitřní orgány, zlepšuje se fungování lymfatického systému a zvyšuje se imunita. Na závěr lekce se položíme na záda a postupně zkoušíme uvolnit části těla. Dojde k celkovému zklidnění, změní se mechanika dýchání – dech se zpomalí a prohloubí.

Cvičení nám všem přináší pocit klidu a radosti. Hravou formou se tak učíme vnímat vlastní tělo a kooperovat s ostatními.