"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

"Škola života začíná u nás"

Antika a bohové

24. ledna 2019

Škola ve Stodůlkách se ve čtvrtek 24. ledna 2019 ocitla ve starověku v době antiky. Tělocvična se stala na chvíli Olympem, sídlem řeckých bohů, chrámem Akropolis s překrásnými antickými sloupy, s fontánou, amforami, vše ozdobené barevnými květinami. Sešli se tu nejen bohové v čele s bohem Diem a jeho ženou Hérou, bohyní moudrosti Athénou, bohyní krásy Afroditou, bohyní lovu Artemis, bohem moře Poseidonem, ale byli tu i filozofové zastoupené Pythagorem a jeho žáky - budoucími matematiky.

Antika a bohové
24. ledna 2019 - Antika a bohové

Žáci se v jednotlivých třídách věnovali tématům zaměřených na antiku – malovali, lepili, stali se archeology a antickými kuchaři.
Ve třídě A s Hankou a Alčou vyráběli antické vázy. Předkreslenou keramickou amforu vybarvovali žlutou, hnědou nebo oranžovou barvou, kterou pak vystřihli.
Ve třídě B s Věrou a Olinou žáci vyrobili vavřínový věnec, který byl v antice symbolem slávy a vítězství. Na papírový kruh nalepovali jednotlivé papírové lístky vavřínu. Skutečný vavřín – bobkový list si mohli prohlédnout a také k němu přivonět. Někteří si věnec dali na hlavu a byli náramně pyšní, jak jim to sluší.
Ve třídě D s Katkou, Danielou a Dominikou si žáci hráli na antické kuchaře. Ovoce, které tenkrát bylo jedno z tradičních jídel, nakrájeli na kostičky a pak napichovali na špejle – vyrobili ovocný špíz. Ovoce, které provonělo celou třídu, ochutnávali a poznávali.
Vykopávky, nálezy starých nádob, šperků, kostí vypovídají o tehdejší době. Ve třídě E s Verčou a Líbou si proto zahráli na archeology. Pomocí štětce žáci v písku vyhledávali předměty a sestavovali jejich tvar.
antickém chrámu v tělocvičně s Markétou, Matějem a Eliškou využívali prostor k relaxaci, sledovali, jak z fontány tryská voda a hráli si s ní. Poslouchali hudbu, ochutnávali sladkosti a víno a společně si hráli.