Spolu - škola pro všechny

img301V roce 1990 byl založen první denní stacionář v Praze a to v Praze 10 Strašnicích s názvem Ratolest pod vedením ředitelky Dany Caldové. V září roku 1993 byla při středisku Ratolest otevřena speciální škola  pro žáky s těžkým kombinovaným postižením.

Dana Caldová v té době předala řízení své zástupkyni a věnovala se založení střediska ve Stodůlkách, které vzniklo v roce 1994 s názvem Rehabilitační Centrum Diakonie ČCE a zahrnovalo i zřízení integrované mateřské školy podle amerického projektu „Začít Spolu,“ který byl realizován ve spolupráci s nadací Open Society. Po necelém roce byla spolupráce s nadací Open Society ukončena, ale Speciální mateřská škola byla zachována a v roce 1995 zahájila ve Stodůlkách provoz také speciální škola s přípravným stupněm. Ředitelku Danu Caldovou tehdy vystřídala Mgr. Naděžda Štuksová.

img303

Do roku 2004 obě školy ve Stodůlkách i Strašnicích byly součástí příslušných středisek, ale v roce 2004 získaly vlastní právní subjektivitu a dostaly nový název Speciální školy Diakonie ČCE Praha 5 – Stodůlky, Speciální školy Diakonie ČCE Praha 10 – Strašnice. Další změny nastaly v roce 2006, kdy došlo  k transformaci školy z dosavadní právnické osoby na školskou právnickou osobu s novým názvem Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE  Praha 5, Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE  Praha 10. V roce 2010 převzal vedení školy ve Stodůlkách Mgr. Milan Černý. Ve Strašnicích od roku 2003 vedla speciální školu Mgr. Vlasta Beščecová.

K 1. 1. 2015 došlo ke sloučení obou škol a ředitelem se stal Mgr. Milan Černý.

Naše akce

Letos se zúčastníme 0 projektových dnů